Mis on sotsiaalmaks

Sotsiaalmaks on maksukohustus, mis kohustab isikuid maksma riigieelarvele sotsiaalkindlustuse ja tervishoiukulude katmiseks. Sotsiaalmaksu tasumist jälgib Sotsiaalkindlustusamet. Selle artikliga tutvustame sotsiaalmaksu, selle eesmärke, millistele isikutele sotsiaalmaksu maksta ja millises korras seda täpselt tuleb tasuda.

Mis on sotsiaalmaks?

Sotsiaalmaks on maks, mis riik tuleb tasuda sotsiaalkindlustuse ja tervishoiukulude katmiseks. See on pidev maksukohustus, mida isikud on kohustatud tasuma iga aasta. Sotsiaalmaks on progresseeruv ja selle suurus sõltub sissetulekust.

Mis eesmärgid täidab sotsiaalmaks?

Peamised eesmärgid, mida sotsiaalmaks täidab, on sotsiaalkindlustuse ja tervishoiukulude katmine. See maksukohustus on oluline, sest selle abil saab riik kindlustada, et kõigil on ligipääs vajalikele sotsiaalteenustele ja et kõik saavad kvaliteetse tervishoiuteenuse.

Millistele isikutele kehtib sotsiaalmaks?

Sotsiaalmaksu kohustus kehtib enamikel Eestis elavatel isikutel, sealhulgas Eesti töötajatel, ettevõtjatel, alaealistel ja pensionäridel. Kõik need isikud on kohustatud tasuma sotsiaalmaksu.

Millal tasuda sotsiaalmaksu?

Sotsiaalmaksu tuleb tasuda igal aastal esimesel detsembrikuul. Kuid mõned isikud võivad sotsiaalmaksu tasuda kord kvartalis või isegi kord poolaastas. See sõltub sellest, kui palju isik sissetulekut teenib ja kas ta on ühekordne või järjepidev maksumaksja.

Meil on hea meel kuulda teie mõtteid

Jäta vastus

Parimad Hinnad
Logo